Saopštenje povodom svetskog dana Roma

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenjuje da njihov težak položaj u Srbiji treba da zabrine sve građane i građanke. Romi i Romkinje su izloženi otvorenom, veoma prisutnom i rasprostranjenom govoru mržnje, kao i čestim napadima. U našoj zemlji, ima škola u kojima se sprovodi segregacija romske predškolske i školske dece koja nastavu pohađaju u izdvojenim zgradama, u mnogim gradovima mogu se videti ispisani kukasti krstovi i grafiti mržnje.

Dodatno je zabrinjavajući podatak iz prošlogodišnjeg istraživanja, prema kome skoro 70% srednjoškolaca u Srbiji ima rasističke i šovinističke stavove prema Romima, a skoro svaki treći učenik veruje da su Romi po prirodi prljavi ljudi. Oni koji danas tako razmišljaju, biće sutra donosioci odluka, i to je nešto što posebno treba da nas brine.

Za unapređenje položaja Roma u Srbiji i suzbijanja diskriminacije kojoj su izloženi više nego bilo koja druga društvena grupa, neohodno je još intenzivnije raditi na sprovođenju posebnih mera u domenu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, stanovanja, jer je to jedini način da se postojeće stanje menja. To je važno ne samo za Rome, već i za društvo u celini, ako želimo da zaista budemo društvo koje poštuje ljudska prava i načelo socijalne pravde.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top