Poverenica otvorila izložbu „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji Edvard Ferguson otvorili su izložbu „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“ u Univerzitetoskoj biblioteci „Svetozar Marković“ i podržali Viki maraton koji je okupio učesnike sa ciljem izrade stranica Vikipedije na srpskom jeziku posvećenih pravima žena.

Institucija Poverenika prepoznaje značaj kulture i umetnosti, što smo pokazali i brojnim dosadašnjim inicijativama. Univerzitetsku biblioteku vidimo kao važnog partnera jer je posebno bitno da mladim ženama, budućim liderkama u oblasti nauke, kulture i umetnosti, prenesemo jasnu poruku da pol ne definiše opseg njihovih snova ili napretka. Ne samo da mogu pronaći način kako da prevaziđu prepreke rodne neravnopravnosti, već i da ih uklone za one koje će doći posle njih, baš kao i velike žene pre nas koje su neumornom istrajnošću i svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u našoj zemlji, rekla je Brankica Janković.

Edvard Ferguson izrazio je nadu da će sva društva uskoro dostići punu ravnopravnost žena i muškaraca. Ambasador je, takođe, podsetio i na dve izuzetne Britanke, Floru Sends i dr Elsu Inglis, koje su došle u Srbiju tokom Prvog svetskog rata, dajući nemerljiv doprinos u borbi za slobodu i pokazujući svoje znanje, sposobnost i hrabrost.

Poverenica i ambasador Ujedinjenog kraljevstva obišli su volonterke i volontere Viki maratona, koji su na srpskoj Vikipediji unosili brojne zanimljive i nedovoljno poznate informacije o znamenitim ženama i događajima iz istorije. Naša je zajednička obaveza da žensko kulturno stvaralaštvo učinimo vidljivim i da stvaramo uslove za pravičniji pristup koji ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pruža jednake mogućnosti na kulturnom polju u Srbiji, istakla je Janković.

Izložba, čiji su autori Nataša Matović, Dragana Janković i Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, predstavlja izbor najzanimljivijih članaka iz srpske štampe koji se odnose na temu borbe za prava žena i njihovo ostvarivanje u Srbiji, između ostalog i prve tekstove o pravima žena koji su objavljivani na srpskom jeziku još sredinom 19. veka. U Magičnoj kutiji, izložbenoj i digitlanoj vitrini  u holu biblioteke, predstavljena je knjiga ”Potčinjenost ženskinja” Džona Stjuarta Mila iz fonda Univerzitetske biblioteke.

Print Friendly, PDF & Email
back to top