Радионица са младима у Лесковцу о равноправности

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је заједно са представницама удружења Жена Колубарског округа (ЖУКО)  ученицима Центра за стучно усавршавање у Лесковцу одржала радионицу на тему равноправности при наслеђивању имовине.

Јанковић је средњошколце упознала са радом институције Повереника и појмом дискриминације, а кроз практичне примере објаснила у којим се облицима она може јавити и како функционише механизам заштите. Посебан акценат био је стављен на право на наслеђивање, кога се жене у Србији и даље често одричу у  корист мушких чланова породице без знања о последицама које таква одлука може произвести.

Власништво на непокретности је важан услов да жене буду самосталније и сигурније, јер ако немају имовину, то може утицати на њихову економску независност, остваривање одређених социјалних права али и ризик од различитих облика породичног и родно заснованог насиља.

Радионице се одржавају у оквиру пројекта „Колики је мој део“? уз подршку Немачке развојне сарадње (ГИЗ) кроз програм „Социјално укључивање и смањење сиромаштва у Србији“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top