Повереница учествовала на трибини “Грађани последњег реда”

Годинама уназад су особе са инвалидитетом и припадници и припаднице ромске националне мањине друштвене групе које се изузетно често суочавају са дискриминацијом и о њиховом положају не говоре само статистички подаци о броју притужби Поверенику за заштиту равноправности, него и бројна релевантна истраживања и анализе, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на трибини “Грађани последњег реда” у Панчеву.

Она је нагласила да добар законодавни оквир, какав имамо у Србији, не значи нужно правду и праведније друштво и да су највеће препреке предрасуде и стереотипни ставови о појединим друштвеним групама које је изузетно тешко превазићи, али и непримењивање постојећих закона у пракси.

Повереница је подсетила да, упркос бројним изазовима, постоје помаци у побољшању положаја ових друштвених група, пре свега када говоримо о образовном систему, здравственој заштити и одређеном броју услуга социјалне заштите, али и упозорила да више треба урадити на укључивању ромске деце у систем предшколског образовања јер је то кључна карика у одрастању, те од тога зависи и излазак из зачараног круга сиромаштва и социјалне искључености.

Славица Васић из невладине организације Ромски женски центар Бибија истакла је да је сиромаштво основна препрека социјалног укључивању Рома и Ромкиња, као и дискриминација, али и да постоји отпор већинског становништва када се примењују мере афирмативне акције за ову друштвену групу.

Маријана Марић из невладине организације ВеликиМали упозорила је на тежак положај деце са инвалидитетом која су још увек често дискриминисана у области образовања, те да постоје бројне предрасуде како је овој деци боље у институцијама уместо у породичном окружењу и да нису способна да похађају редовне школе.

Модераторка скупа новинарка Даница Вученић подсетила је да, када говоримо о положају ових рањивих група, нема невиних и да смо сви на неки начин саучесници у дискриминацији, почев од државних институција, грађана, чланова породице, па и десничарских организација.

Трибина под називом “Грађани последњег реда” одржана је у клубу “Купе” у Панчеву, у организацији удружења грађана Пешчаник, уз подршку амбасаде Краљевине Холандије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top