Повереница у Ректорату одржала обуку о превенцији и спречавању сексуалног узнемиравања

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић одржала је обуку у Ректорату Београдског универзитета, поверницима и повереницама за равноправност који су у складу са Правилником Универзитета задужени за превенцију и спречавање сексуалног узнемиравања   запослених   и   студената,  као   и   за   сузбијање   сваког   облика    дискриминације.

Повереница је рекла да је изузетно важно то што је Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања на Универзитету у Београду донет и што су именовани повереници на факултетима. Она је указала да пријављивање недозвољеног понашања није лако и да је потребна храброст, нарочито када се оно дешава у срединама у којима не постоји равнотежа моћи или када је особа која пријављује недозвољено понашање у неком облику зависног положаја. Међутим, чињеница да неко има моћ, ни у ком случају не даје за право тој особи да крши било чији физички или психички интегритет и да незаконито користи своју позицију.

Сваки успешно решен случај шаље поруку да је сексуално и било које друго родно засновано узнемиравање забрањено и кажњиво, због чега не треба ћутати. Активности повереника на нивоу факултета и њихово благовремено реаговање, доприносе овом циљу и показују озбиљност и приступ факултета сузбијању оваквих појава,  додала је Јанковић.

Она је представила и неколико случајева из праксе Повереника за заштиту равноправности који су се односили на полно и родно узнемиравање на високо школским установама. Јанковић је истакла да пријаве повереницима на факултетима, нису сметња да се запослени, студенти или студенткиње обрате и директно притужбом  институцији Повереника, што их је позвала и да учине уколико трпе било који облик родно заснованог узнемиравања и дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top