Повереница у Амстердаму на конференцији о утицају вештачке интелигенције на људска права

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у Амстердаму на међународној конференцији о вештачкој интелигенцији (ВИ) и људским правима. Конференција, коју је организовала Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић са својим тимом, била је прилика да представници институција европских земаља у отвореном разговору размене искуства и мишљења о најважнијим изазовима везаним за ВИ, као и видовима унапређења заштите од дискриминације у овој области.

Ниједна институција сама не може да испрати и одговори на све изазове које носи примена вештачке интелигенције, а важну улогу у том процесу имају национална тела за заштиту људских права и унапређење равноправности. Системи ВИ постају све комплекснији, зато је неопходно обезбедити висок степен заштите људских права приликом њихове имплементације, истакли су учесници конференције.

Повереница Јанковић је рекла да је кључ у сарадњи, координисаном и заједничком приступу, едукацији и препознавању ризика од дискриминације, као и на интензивном праћењу технолошког развоја и благовременој реакцији и на регулаторном пољу. Она је истакла да је Србија усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције за период 2020-2025. Јанковић је навела да институција Повереника од почетка прати стање и анализира ризике од дискриминаторних исхода које системи вештачке интелигенције могу проузроковати, пре свега у областима рада и запошљавања, пружања услуга и поступцима пред органима јавне власти, али и да сагледава позитивне стране примене савремених технолошких достигнућа и вештачке интелигенције у унапређењу положаја појединих маргинализованих група.

Конференција у Амстердаму је наставак активности које су започете доношењем препорука Комесарке за људска права Савета Европе под називом „Распакивање вештачке интелигенције – 10 корака за заштиту људских права“, а које представљене и у Србији у организацији Повереника.

Print Friendly, PDF & Email
back to top