Повереница отворила семинар о улози и значају стратешких парница

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, говорила је о досадашњим активностима на уједаначавању судске праксе у области недискриминације, као и искуствима из праксе Повереника у поступцима пред судовима ради заштите од дискриминације, односно  стратешким парницама. На отварању семинара посвећеног улози и значају стратешких парница, обраћајући се судијама , учесницима семинара, повереница је нагласила да је циљ Повереника да својом процесном активношћу издејствује доношење повољних судских пресуда, којима се поред пружања правне заштите дискриминисаним лицима, упућује и јасна порука јавности да је дискриминација забрањена и да се делотворно санкционише.

“Циљ је да се и путем судске праксе пошаље јасна порука да је дискриминација недопустива у нашем друштву , као и да у неким случајевима укаже да је потребно пропис унапредити или изменити. Доказивање дискриминаторног поступања није увек једноставно. Сваки  завршен случај може направити велики помак у борби против дискриминације, посебно ако се ради о вишеструко рањивим групама и честим облицима дискриминације као и када је потенцијални дискриминатор важан друштевни чинилац, ” нагласила је Јанковић.

Семинар који су похадјале судије Апелационих судова из Београда ,Новог Сада и Крагујевца,  модерирале су Ивана Крстић, професорка Правног факултета у Београду и Биљана Брајтвајт, међународна консултанткиња АИРЕ Центра из Лондона.

Пројекат “Јачање капацитета институција и организација у Србији у циљу одговарајуће примене законодавства у области људских права и забране дискриминације” , спроводи се у оквиру Фонда за добру управу Владе Велике Британије као подршка  институцији Повереника за заштиту равноправности који је стратешко парничење поставио  као један од три приоритета, у циљу јачања владавине права и демократске одговорности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top