Повереница отворила АИ Мастерклас о правним и етичким изазовима вештачке интелигенције

Сведоци смо тектонских померања на пољу развоја дигиталних технологија, покушаја зауздавања и усмеравања њиховог развоја у правцу у којем ће служити човечанству, притом имајући што мање негативних последица по друштво, не само када је у питању равноправност, него у целини по целокупно друштвено ткиво и кохезију, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у уводном делу предавања АИ Мастерклас „Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови“ одржаном на Факултету Организационих наука.

Повереница је одржала презентацију о утицају вештачке интелигенције на људска права – највећим изазовима, правном оквиру и пракси, као и о надлежностима институције Повереника. Према њеним речима, на свим нивоима управљања на свету настало је комешање око вештачке интелигенције која, иако није једини изазов по људска права у дигиталном простору, додатно појачава опасности и од постојећих претњи попут говора мржње и запаљивог говора, али и у ширем смислу може протрести саме темеље тржишта рада и привреде у целини.

Хватање корака са технлошким напретком поставља озбиљан изазов пред законодавца да, у исто време успе правовремено да формира адекватан правни оквир и реагује на реалне изазове, а такође успе и у намери да такав правни оквир остане релеватан довољно дуго да би послужио својој сврси. У времену рапидног технолошког напретка, превазилажење овог изазова представља све већи проблем, истакла је Јанковић.

Први АИ Мастерклас, са циљем да се кроз комбинацију теоријских и практичних сесија истраже теме вештачке интелигенције, као и њени правни и етички изазови, заједнички су организовали Факултет организационих наука у сарадњи и Институт за вештачку интелигенцију Србије. Покровитељи програма су Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство унутрашње и спољне трговине, уз подршку партнера из привреде.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top