ПОВЕРЕНИЦА О ПОСЛОВАЊУ ПО МЕРИ ПОРОДИЦЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је о конретним мерама којима би држава могла да утиче на ширу примену пословне културе која штити породицу на конференцији „Пословање по мери породице“ одржаној у организацији Бизнис инфо форума уз подршку Уницефа у Србији.

Неопходно је допунити законе, пре свега Закон о финансијској подршци породицама са децом, тако што ће се увести порески подстицаји за компаније које брину о запосленима који имају породицу и одредбом о обавезном родитељском одсуству за очеве, истакла је повереница. Такође, ћемо упутићемо препоруку Министарству трговине да се не ради недељом, јер , навела је Јанковић.

Говорећи о дискриминацији родитеља, пре свега мајки на тржишту рада, повереница је истакла да неки послодавци најчешће „суптилно“ дискриминишу труднице и мајке кроз ниже зараде, распоређивање на нижа радна места и немогућност напредовања по завршетку породиљског одсуства.

На конференцији су говорили и Ређина Де Доминићис, директорка Уницефа у Србији, Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, представнице друштвено одговорних компанија међу којима су Вип Мобиле, Мирабанк, Генерали осигурање, Биосенсе институт, Икеа, као и представнице организација које се баве заштитом права родитеља и деце. Најважнија поруке конференције је да је неопходно заједнички радити на увођењу политика које су по мери породице, како би се унапредили услови за економско оснаживање и равноправност запослених, уравнотежен баланс пословног и приватног живота, спречавања миграције радно способног становништва, повећање наталитета и успеха пословања.

Print Friendly, PDF & Email
back to top