Повереница на састанку у Бечу о трговини људима

Повереница за заштиту равнооравности Бранкица Јанковић учествовала је на  Трећем додатном  састанку о људској димензији о заштити права жртава трговине људима, који се одржава Бечу.  На панелу „Борба против трговине људима у сајбер простору“  повереница  Јанковић  представила је искуство Србије које би могло да буде  мали допринос и један од могућих алата у борби против трговине људима посебно у сајбер простору. Она је рекла да је  Република Србија  2017. године успоставила  Национални центар за безбедност деце на Интернету наводећи да је то веома добар механизам за едукацију, саветовање и пријаву насиља и било какве друге опасности или непримереног говора коме деца могу бити излозена.

Деца могу да преузму материјал који је прилагодјен њима што је јако важно јер је закључак и ове конференције да се често у јавном простору користи формалан језик који није прилагодјен дечијем узрасту и као такав није ни користан.

Она је указала да је проблем трговине људима глобалан и да захтева глобалне одговоре и много мултудисциплинарног знања и искуства које је важно поделити, за шта је и ова конференција прилика.

Повереница је поздравила  караван који је организовала влада Србије – кампању по школама за паметну и сугурну употребу Интернета која је  спроведена ове године. Такође, она је рекла да поздравља и  кампању колеге Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности „Keep it Personal“ коју је подржала мисија ОЕБса у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top