Повереница на представљању извештаја о насиљу над децом избеглицама и мигрантима

Деца избеглице и мигранти су посебно угрожена и налазе се у ризику од вишеструке дискриминације, а подаци који су данас представљени могу бити изузетно корисни за детаљније сагледавање проблема и креирање ефикаснијих решења, рекла је повереница за заштиту равноправности на представљању извештаја  „Где год да идемо чине нам зло“: Насиље над децом избеглицама и мигрантима која путују у Европу балканском рутом. Извештај је настао као резултат истраживања Центра за интердисциплинарне студије Универзитета у Сарајеву и истраживачког тима са Факултета политичких наука под вођством професорке Невенке Жегарац, у сарадњи са организацијом Save the Children.

Повереница је истакла да поштовање и унапређење дечијих права представља темељну идеју водиљу сваког демократског друштва, али да је у пракси немали број деце у ризику од сиромаштва, занемаривања, искључености и породичног насиља. Она је напоменула да се деца избеглице налазе у изузетно тешкој ситуацији и да немамо довољно детаљан увид у сва кршења њихових права и различите видове насиља којима су изложени на свом путу ка земљама ЕУ, па и у Србији, због чега је овај извештај драгоцен.

Јанковић је посебно нагласила добру сарадњу Повереника за заштиту равноправности са Факултетом политичких наука и другим високошколским институцијама,  као и значај истраживачког рада професора и студената о питањима сузбијања дискриминације и унапређења равноправности.

Професорка ФПН Невенка Жегарац је детаљно представила најважније налазе из извештаја, чији закључни део садржи препоруке за боље поступање и заштиту малих миграната. На отварању су говорили и декан ФПН проф. др Драган Симић и програмски директор Save the Children Богдан Красић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top