Повереница на међународној конференцији о заштити националних мањина у Хагу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на међународној конференцији поводом обележавања 30 година рада Високог комесара за националне мањине ОЕБС-а у Хагу.

У панелу посвећеном резултатима и доброј пракси у остваривању активног учешћа националних мањина у друштвеном и економском животу Јанковић је навела да у Србији постоји преко 40 различитих националних мањина које чине око 13% укупног становништва, као и да су успостављена 24 национална савета националних мањина путем којих је олакшано остваривање права на самоуправу у култури образовању, информисању и службеној употреби језика и писма. Она је додала и да Повереник припрема нови циклус обуке за чланове националних савета националних мањина која је усмерена на ефикасну заштиту од дискриминације.

У постојећим друштвено-политичким околностима у свету у коме неједнакости расту, кризе и конфликти постају свакодневница, а животна средина све угроженија, важно је да значајно појачамо наше напоре и истински чујемо и разумемо гласове угрожених и мањинских друштвених група и да обезбедимо да сви могу да остваре основна људска права – право на достојанствен живот, право на слободу, заштиту од насиља и дискриминације, право на основну здравствену заштиту и телесни интегритет.  Друштво није хомогена скупина, већ унутар њега постоје различите групе са различитим потребама и проблемима, па им тако треба и приступити – циљано и делотворно, нарочито тамо где постоји велики број националних и етничких припадности, истакла је Јанковић.

Повереница је представила праксу институције у заштити националних мањина од дискриминације, са посебним фокусом на проблеме Рома, а нарочито Ромкиња које су неретко вишеструко дискриминисане. Она је навела да Повереник користи све законом расположиве механизме у циљу унапређења положаја угрожених и мањинских група.

Конференцију је отворио амбасадор Кајрат Абдрахманов, високи комесар ОЕБС-а за националне мањине, а уводна обраћања имали су и Бујар Османи, председавајући ОЕБС-а за 2023. и министар иностраних послова Северне Македоније, Хелга Марија Шмит, генерална секретарка ОЕБС-а, Илзе Брендс Керис, помоћница генералног секретара УН за људска права, као и Паул ван ден Ејсел, амбасадор за међународне организације из Министарства иностраних послова Холандије. На конференцији су учествовала и четири претходна висока комесара ОЕБС-а за националне мањине.

Print Friendly, PDF & Email
back to top