Повереница на дебати о родној равноправности и одрживом развоју

Жене располажу огромном енергијом и знањем и без њиховог активног учешћа напредак друштва није могућ и због тога је важно креирање политика које би требало да доведу до одрживе родне равноправности, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на јавној дебати посвећеној родној равноправности у контексту одрживог развоја у оквиру Агенде 2030 Уједињених нација.

Повереница је истакла да је оснаживање жена, осим постојања правног оквира, најважнија полуга за достизање родне равноправности јер даје жени независност и могућност избора, што представља једна од најзначајнијих циљева Агенде 2030, с обзиром да свака активност која се спроводи у њеној реализацији, мора обухватити борбу против дискриминације и унапређење родне и равноправности уопште.

Кључни изазов у примени Агенде 2030 и Закона о родној равноправности може бити раскорак између онога што је прокламовано и реалне ситуације на терену, односно ризик хипернормирања без сагледавања реалних проблема. Због тога је важно континуирано радити на промени културних образаца који подупиру неравноправност и обезбедити да циљеви одрживог развоја укључе најслабије чланове друштва, истакла је повереница.

На скупу у организацији Центра за демократију, Фондације Дивац и немачке организације ГИЗ, поред осталих су говорили посебна саветница министарке за људска и мањиинска права и друштвени дијалог Катарина Штрбац, професорка Маријана Пајванчић, председница Удружења пословних жена Сања Поповић Пантић и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top