Повереница на 36. Сабору фрулаша „Ој Мораво“

Повереница Бранкица Јанковић била је домаћица 36. Сабора фрулаша Србије „Ој Мораво“ одржаног у Прислоници, поред Чачка. Централни догађај Сабора је такмичење, на коме музичари из целе Србије имају прилику да покажу своје умеће свирања на фрули. Ове године, Алекса Милетић проглашен је за победника у категорији савремено музицирање, док су за дует награђени Јелисавета и Светозар Шутић.

„Нова генерација фрулаша, у броју и по квалитету које видимо из године у годину, охрабрује јер они афирмишу фрулашку уметност и фрулашки занат. Али нису само уметност и народно стваралаштво, већ су то и вредности толеранције, разумевања и међусобног поштовања оно што баштини ова манифестација подно планине Вујан“, истакла је повереница.

Уз изложбе, наступе културно-уметничких друштава, песничко предвечерје и такмичење младих фрулаша, овогодишњи Сабор фрулаша обележило је и Етно двориште, манифестација која је подржана у оквиру пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области“, а који Повереник спроводи заједно са UN Women и амбасадом Норвешке. Посетиоци у Прислоници имали су прилику да се упознају са радом удружења „Евгенија“ из Јежевице, а у оквиру програма Златне руке у Етно дворишту припремана су стара јела.

Print Friendly, PDF & Email
back to top