Повереница Јанковић у Аранђеловцу о оснаживању жена у руралним срединама

Женско предузетништво у сеоским срединама и у локалним заједницама треба оснаживати, јер све више расте број жена које се одлучују да узму ствар у своје руке, да удруже своје вештине, знања, природна богатства и традицију и да покрену заједнички посао, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији “Оснаживање жена из руралних средина општине Аранђеловац у социјалном и предузетничком контексту”.

Жене у руралним пределима Србије често нису званично запослене, али  много   раде на вођењу и одржавању домаћинства за шта не примају плату нити имају адекватно регулисано пензијско и здравствено осигурање. Путујући по Србији, и сама се често уверавам колико је тешко женама у мањим местима, не само због неразумевања и разних очекивања околине, већ и због тога што се и саме споро одричу родно додељених улога. Зато морамо активно да радимо на томе да променимо неадекватне друштвене моделе понашања, који отежавају живот женама и мушкарцима, рекла је повереница. Она је нагласила да им је у  тим настојањима неопходна подршка оних који су спремни да са њима поделе своје примере и праксу, али и подршка институција, локалне самоуправе, удружења, који могу да им обезбеде бесплатне обуке, простор за рад или помогну око пласмана њихових производа.

Општина Аранђеловац  пример је  добре добре праксе о чему сведочи значајан број предузетница и удружења која се баве оснаживањем жена и родном равноправношћу. Због тога је Аранђеловац награду Повереника за  „Град/општина“ једнаких могућности“ поред осталих, добио 2019. године, закључила је повереница Јaнаковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top