Повереница Јанковић на међународној конференцији у Тетову

Прешли смо дуг пут, али наш циљ достизања пуне родне равноправности и даље није испуњен, због чега морамо наставити да стварамо услове који ће омогућити свим девојкама и женама у региону живот без дискриминације, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на дводневној међународној конференцији о родној равноправности и оснаживању жена одржаној у Тетову. Конференцију је организовала Мисија ОЕБС-а у Северној Македонији, а главне теме биле су посвећене учешћу жена у безбедносним и мировним операцијама, родној перспективи корупције и потреби економског оснаживања жена.

Повереница Јанковић је током конференције истакла да је Република Србија направила велики помак претходних година и постигла значајан напредак у унапређењу родне равноправности и заступљености жена у свим гранама власти. Учешће жена у јавним и безбедносним питањима од суштинског је значаја за постизање одрживог развоја, промовисање мира и безбедности и унапређење родне равноправности, рекла је повереница и нагласила да институција Повереника за заштиту равноправности посвећено ради на јачању улоге жена у сектору безбедности и њиховог учешц́а у политици, као и пружању различитих видова подршке женама предузетницама из руралних области.

На маргинама конференције, повереница Бранкица Јанковић имала је конструктиван разговор са Генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмит, која је показала велико интересовање за активности институције Повереника на унапређењу положаја жена, а састала се и са амбасадорком Гесом Бројтигам, специјалном изасланицом и директорком за људска права при министарству спољних послова Немачке. Скуп је отворио министар иностраних послова Северне Македоније и председавајући ОЕБС-а Бујар Османи. Конференција која је окупила високе представнике институција европских земаља и ОЕБС-а организована је током председавање Северне Македоније ОЕБС-ом.

Print Friendly, PDF & Email
back to top