Обележено 15 година од усвајања Закона о забрани дискриминације

Закон о забрани дискриминације је означио прекретницу ка изградњи праведнијег и инклузивнијег друштва,а увођењем Повереника за заштиту равноправности као специјализованог, независног државног органа, створен је ефикасан, за грађане бесплатан механизам борбе против дискриминације. Иако још увек постоје бројни изазови, ангажовање организација цивилног друштва, медија и јавних институција у промовисању толеранције и различитости показује да смо на добром путу, рекла је повереница Бранкица Јанковић на отварању конференције „15 година примене Закона о забрани дискриминације – пракса и изазови“ коју је организовао Yucom.

Повереница је навела да су током протеклих година направљене многе позитивне промене,попут оних да девојчице могу уписивати војне школе, породиље предузетнице су изједначене са другим запосленим мајкама у погледу права на накнаде, осигурање је изједначено за жене и мушкарце, старијима су доступне банкарске услуге и путна здравствена осигурања, многи објекти су приступачни особама са инвалидитетом, нотарске тарифе су праведније за особе са инвалидитетом, сачувана су ромска насеља од принудног расељавања, док је решено хиљаде индивидуалних пријава због дискриминације.

Јанковић је оценила да је примена овог закона подстакла друштвени дијалог о инклузији и једнакости, али да је испред нас још много посла на овом пољу.

На конференцији су, поред поверенице говорили и истакнути стручњаци из области заштите од дискриминације др Катарина Голубовић, председница Yucom, др Владимир Секић и Данило Инђин, адвокат и др Марио Рељановић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top