Међународни дан људских права

 

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић честита свим грађанима и грађанкама Међународни дан људских права и подсећа на кључни постулат Универзалне декларације УН из 1948. године: „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.“

Србија је протеклих година изградила ваљан правни оквир и предузела низ активности на промоцији људских права и сузбијању дискриминације. Сведоци смо, медјутим, чињенице да су кршења људских права и разни облици дискриминације и даље веома распрострањени. Посебно забрињава деловање екстремистичких и профашистичких група, као и напади на бранитеље и бранитељке људских права. И даље постоје тешкоће у примени антидискирминационих прописа, које су, неретко, последица непознавања феномена дискриминације и несагледавања опасности и штетних последица које она изазива.

Повереница истиче да је посебно важно радити на образовању деце и младих и обучити их за живот у толерантној и отвореној заједници која је заснована на људским правима и принципу владавине права. Потребна је широка мобилизација свих друштвених  актера како би се превазишле широко распрострањене предрасуде и стереотипи о појединим мањинским групама и подигла свест јавности о значају људских права поштовању права других и другачијих. То је пут ка демократском друштву, окренутом будућности, развоју и просперитету.

Print Friendly, PDF & Email
back to top