Дводневни семинар за новинаре у Врднику

Повереник за заштиту равноправности организовао је семинар за представнике медија на тему извештавања o питањима дискриминације, равноправности и поштовања основних људских права у Републици Србији.

Циљ семинара је да се новинари и новинарке едукују како да заузму проактиван приступ и кроз извештавање допринесу образовању шире јавности о значају заштите основних људских права и равноправности, будући да медији имају изузетно важну улогу када је у питању формирање јавног мнења у сваком друштву.

Повереница Бранкица Јанковић је истакла да је сарадња институције и медија од великог значаја у креирању толерантног и равноправног друштва, као и да су одређени случајеви дискриминације, захваљујући и подршци медија, добили позитивне епилоге. Важно је да медији избегавају сензационалистички начин извештавања у којима је дискриминације видљива, јер се на тај начин продубљују стереотипи, навела је повереница, указавши и на типичне случајеве дисриминације жена у медијском простору.

Предавачи на семинару су, поред поверенице Јанковић, правобранитељица за равноправност сполова Републике Хрватске Вишња Љубичић, Антигона Андонов, шефица Кабинета поверенице, Миливоје Михајловић, експерт за комуникације и медије и Градимир Зајић, социолог и експерт из области методологије и анализе ставова стручне јавности и јавног мњења.

Семинар се спроводи у оквиру пројекта „Јачање капацитета институција и организација у Србији у циљу одговарајуће примене законодавства у области људских права и забране дискриминације“ који подржава Влада Велике Британије кроз Фонд за добру управу (Good Governance Fund – GGF).

Print Friendly, PDF & Email
back to top