Млади, истеривачи дискриминације – улагање у будућност

„Истеривачи дискриминације“, Панел младих Повереника за заштиту равноправности почео је ове године са новим активностима, на тродневној радионици, која се одржава у студентском одмаралишту Радојка Лакић на Авали.

Панел младих окупља групу деце и младих који учествују у радионицама и активностима Повереника. У оквиру досадашњих активности на којима се сусрећу млади данас, а то су, између осталог, дискриминација и неуважавање различитости, лоша комуникација с вршњацима, наставницима и родитељима, вршњачко насиље.

Младим полазницима овогодишњег Панела, на почетку рада обратила се Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која их је упознала са појмом дискриминације. Она је младим панелистима рекла да је важно да на време науче значај поштовања људских права и поштовања равноправности. Млади су будућност а од тога каква ће она бити, зависи и колико поштујемо различитост, навела је она. Повереница је говорила о значају институције Повереника за заштиту равноправности али је указала да је важно да свако од учесника панела својим радом помогне у остваривању равноправности. Ако помогнете својим деловањем барем једном човеку учинили сте велико дело, закључила је повереница Јанковић.

Чланство у Панелу учесницима даје могућност да буду део посебно осмишљених едукативних програма и радионица, након чега следи дигитално умрежавање панелиста и њихово активно учешће у раду Повереника у областима које се односе на децу и младе. Чланови Панела уједно постају саветници поверенице за заштиту равноправности и добијају прилику да изразе сопствена мишљења о питањима дискриминације и толеранције, посебно унутар породице, школе и њихове заједнице.

Партнер у овом пројекту у оквиру програма сарадње је УНИЦЕФ, а учесницима панела обратио се и директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло.

Print Friendly, PDF & Email
back to top