За веће укључивање младих у процесе доношења одлука

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је конференцију посвећену учешћу младих у доношењу одлука „Уважите нас, ми смо овде…“ коју је Повереник организовао у Новом Саду у сарадњи са Омладинском престоницом Европе ОПЕНС 2019.

Истичући важност већег укључивања младих у доношење одлука које се тичу њиховог живота, повереница је нагласила да су млади показали да насупрот увреженим стереотипима о  њиховој незаинтересованости, могу да дају кључан допринос развоју једног демократског друштва. Развијена мрежа и различите могућности за партиципацију и дијалог доприносе стварању позитивних промена у друштву, а од тога зависи будућност свих нас, наводи повереница Јанковић. Она је том приликом позвала девојке и младиће да се прикључе Панелу младих – истеривачима  дискриминације.

Повереник је представио резултате анализе упитника послатих свим јединицама локалне самоуправе о партиципацији младих у органима јавне власти, који показују да је учешће особа млађих од 30 година занемарљиво. Млади чине 5% одборника у скупштинама општине / града, 1,8% председника општина/ градоначелника, 1% заменика, 5,3% чланова општинских/ градских већа, 4,6% секретара скупштине општине/ града, 6,6% чланова савета месних заједница, док их на месту председника скупштине општине / града уопште и нема. С друге стране, постоји податак да 41% младих нема поверења у локалну самоуправу, а чак 67% сматра да нема никакав утицај на доношење одлука. На основу наведених података, а уз партиципацију младих, повереница је за следећу годину најавила препоруку мера за унапређење  равноправности младих на локалном нивоу.

Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а, најавио је наставак сарадње са Повереником за заштиту равноправности ради формирања установа и програма за младе широм Србије, како би се млади више ангажовали и представио најзначајније од скоро 1000 пројеката за младе који су реализовани током 2019 године. Учесницима скупа, међу којима је био велики број младих, као и представника локалних самоуправа, представљена је Уницефова платформа за младе „У-Репорт“, а у име града говорио је Огњен Цветићанин, члан градског већа Новог Сада за спорт и омладину.

Print Friendly, PDF & Email
back to top