Урађено доста али треба још унапређивати права ЛГБТ

Претходних година направљени  су помаци кад је реч о положају ЛГБТ популације, али они  се и данас суочавају са великом социјалном дистанцом и неразумевањем а у појединим медијима су и даље изложени омаловажавању и увредљивом говору, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић уочи предстојеће Параде поноса. Она је рекла да очекује да ће  Парада протећи у доброј атмосфери и навела да ће запослени у институцији и ове године присуствовати овом догађају.

Јанковић је рекла да Поверенику за заштиту равноправности стижу притужбе за дискриминацију ЛГБТ особа али је  чињеница је да је велики број оних који не пријављују случајеве насиља и дискриминације, због страха од стигматизације.

Иако је доста тога урађено она је нагласила да и даље треба радити на унапређењу правнх прописа  како би се оствариле једнаке правне могућности за све грађане и грађанке наше земље.

У оквиру активности у недељи пред Параду Поноса повереница Јанковић разговарала је са Фредом  Тријем, истакнутим активистом ЛГБТ Стоунвол револуције, која се у Њујорку догодила пре 50 година, као први масовни светски покрет за права ЛГБТ особа.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top