УПОЗОРЕЊЕ поводом измена Закона о избору народних посланика

дел. бр. 541/2011 датум: 11. 5. 2011.

Уочи сутрашње скупштинске расправе о изменама Закона о избору народних посланика, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић још једном упозорава да Устав Србије гарантује равноправност жена и мушкараца и обавезује државу да води политику једнаких могућности. Наиме, повереница је на јавном слушању поводом овог закона одржаном пре само двадесет дана, предложила да на изборној листи свако треће, а не свако четврто место, буде резервисано за представника мање заступљеног пола, односно за жене и да већ од првих наредних избора требало да важи правило да је предлагач дужан да, приликом доделе мандата, обезбеди најмање 30% посланичких мандата за мање заступљени пол. Посебно брине што је из предлога Закона избачен механизам да је, у случају престанка мандата посланика – припадника мање заступљеног пола, подносилац листе обавезан да га замени представником мање заступљеног пола, односно женом.

Повереница упозорава да предлог Закона не пружа гаранције да ће стандард од најмање 30% за мање заступљени пол бити испуњен и да ће жене заиста заузети одговарајући број места у Народној скупштини. При томе треба имати у виду да је европски стандард 40%, а пуна равноправност значила би да састав Народне скупштине одрази структуру становништва Србије, у којој жене чине преко 51,3%.

Родна равноправност се не поштује само реаговањем на примедбе Европске Уније. Једнакост жена и мушкараца у Србији биће стварно поштована тек када се свест и манир представника јавне власти и друштва у целини промене тако да ово питање више не буде ствар полемике, него уобичајене праксе. Предстојећа расправа у скупштини, показаће колико смо близу или далеко од тога.

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

др Невена Петрушић


microsoft-word-icon УПОЗОРЕЊЕ поводом измена Закона о избору народних посланика Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top