Упозорење поводом Међународног дана борбе против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава јавност на све чешће случајеве родно заснованог насиља која се неретко завршавају трагично – убиствима.

Један од скорашњих случајева о жени запосленој у МУП-а коју је, након дугог и континуираног насиља, ватреним оружјем ранио супруг, такође припадник МУП-а, још један је показатељ да досадашњи приступ борби против насиља није био ефикасан. Додатну тежину поменутом случају даје околност да је починилац управо припадник полиције, која је од кључних карика у ланцу сузбијања насиља.

Надам се да ће недавно усвојени Закон о спречавању насиља у породици, доследном применом, пружити делотворне механизме заштите жртава, истакла је повереница.

Неопходно је ефикасно спречавање трагичних исхода кроз превентивно деловање, промену свести и увреженог система вредности који жену ставља у потчињен, дискриминаторни положај у готово свим сферама друштва, поготово у односима у породици. Такође, неопходно је да све карике у ланцу система заштите, од центара за социјални рад до полиције, здравствених установа, тужилаштава и судова, кроз утврђивање индивидуалне одговорности, спрече пропусте у раду.

Медији морају да покажу највиши степен одговорности, те да извештавајући о партнерском насиљу и насиљу у породици поштују Кодекс новинара Србије, посебно одредбе које налажу заштиту приватности и идентитета, забрану злоупотребе незнања саговорника и саговорница о последицама изношења личних података јавности, као и поштовање и заштиту права и достојанства жртава злочина и њихових породица, закључује повереница.

Brankica
Print Friendly, PDF & Email
back to top