Oбaвeштeњe зa jaвнoст – “Српски тeлeгрaф” дискриминисao припaдникe ЛГБT пoпулaциje

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је, у поступку поводом притужбе организација Регионални инфо центар, дала мишљење да су дневне новине „Српски телеграф“ починиле акт дискриминације објавивши колумне Боре Ђорђевића „Драга, не буди педер“ и „Драга, не буди педер 2“ 21. и 28. маја 2016. године.

Ђорђевић је у колумнама изнео идеје и ставове који представљају кршење забране говора мржње према припадницима ЛГБТ популације, називајући их погрдним називима „педери“, „чмарољуби“ и „буљолози“. Такође, изражене су и идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство трансродних особа. Аутор колумне је врло тендециозно послао поруку да су особе хомосексуалне оријентације „настране” и да је прихватљиво да их други вређају, узнемиравају и понижавају. Он је препоручио организаторима Параде поноса да позову навијаче, јер су они „врло толерантни према различитима”, да би потом његова реторика ескалирала речима: „Једино из дна душе мрзим и презирем оне болесне идиоте који би да убаце педерастију у школе, који би да усвајају децу. То нису педери, то си педерчине. Њих би све послао у земље ислама, где је за њихову болест предвиђена смртна казна. Будите сигурни да нисам хомофоб, само сам нормалан”. На овај начин, Бора Ђорђевић је подстакао мржњу према припадницима ЛГБТ популације, посебно имајући у виду да се припадници/це ове заједнице у нашем друштву свакодневно сусрећу са  дискриминацијом, претњама, насиљем и другим проблемима.

С обзиром да Закон о јавном информисању и медијима прописује да одговорни уредник одговара за садржај који уређује, повереница Јанковић је главном и одговорном уреднику дневних новина „Српски телеграф” препоручила да објави извињење припадницима ЛГБТ популације. Такође, препоручила му је да предузме све неопходне радње како се текстови и колумне који садрже идеје, информације и мишљења којим се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог личног својства, више не би објављивали у овим дневним новинама.

С обзиром да главни и одговорни уредник „Српског телеграфа“ није поступио по препорукама, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top