Састанaк са представницама УНДП

 

Програма Уједињених нација за развој (УНДП) планира и даље да успешно сарађује и пружа подршку институцији Повереника за заштиту равноправности, речено је на састанку представница УНДП за Србију и представница Повереника у Београду.

Регионална саветница УНДП-а Изабел Чан посебно се занимала за напредак у примени антидискриминационог законодавства у Србији као и за искуства из досадашње сарадње независних тела са УНДП-јем. У разговору је истакнуто да је, за пет година постојања, институција Повереника знатно видљивија, да је урађено много тога у заштити и промоцији равноправности, да је повећан број притужби због дискриминације, али да постоји исти тренд када је реч о томе које су групе највише дискриминисане, као и то у којим областима друштвених односа се дискриминација најчешће јавља.

Како је наглашено, УНДП је спреман да Поверенику за заштиту равноправности пружи подршку и у наредном периоду, нарочито када је реч о иницијативи за јачање сарадње са инспекторима рада. Такође је било речи и о новом петогодишњем програмском документу УНДП за  Србију за период 2016 – 2020, који је у припреми. Као један од наредних корака УНДП-а, најављено је јачање капацитета независних институција на регионалном нивоу.

Састанку у просторијама Повереника за заштиту равноправности присуствовали су Изабел Чан, регионална саветница за људска права, владавину права и безбедност из УНДП Регионалне канцеларије у Истанбулу, Јелена Манић Петрониколос, програмска аналитичарка УНДП Србија, Љиљана Лончар, помоћница поверенице за заштиту равноправности и Данијела Ристовски, саветница у Стручној служби Повереника за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top