Саопштење поверенице поводом увредљивог говора у јавном простору

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да и поред бројних упозорења јавни говор и даље обилује непримереним мизогиним, сексистичким изјавама, као и увредама, било да се ради о женама које су пријавиле сексуално насиље или женама које на насиље указују. Повереница још једном упозорава да су сви учесници у политичком и јавном животу Србије дужни да воде рачуна да у својим иступањима не прелазе границе прописане Уставом и законима, наглашавајући да се мора водити рачуна о јавно изговореној речи.

Тензија која је подигнута поводом тврдњи Маринике Тепић у вези са  запошљавањем  у јавном сектору показује да се мора водити рачуна о начину изношења оптужби у јавности. Ниједна генерализација није добра, па ни у овом случају и свакако се неке жене могу осетити увређеним. Ако су ти наводи тачни, треба охрабрити жене да пријаве и пружити им адекватну подршку и помоћ. Задатак државе и њених институција је да оснаже сваку грађанку и грађанина да пријави дискриминацију или било који вид сексуалног узнемиравања и насиља, да обезбеди заштиту и адекватно санкционисање. С друге стране повереница указује да иако су неслагања, демантији, другачији ставови и критике легитимни, они морају бити упућени, без вређања, омаловажавања и сексистичких изјава попут одговора Драгана Марковића.

Због оваквог начина комуникације у јавном простору главни проблем остаје у сенци, а жене које су највише угрожене не само да се не охрабрују, већ напротив обесхрабрују да било који вид насиља пријаве. Жене не треба да буду полигон за политичке обрачуне и злоупотребе било које врсте, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top