САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ СВЕТСKОГ ДАНА СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала  је Светски дан слободе медија свим новинарима и новинаркама у Србији  истичући да је слободно, одговорно и професионално информисање једна од основних вредности сваког демократског друштва. Слобода медијског изражавања не сме бити угрожена јер је од изузетне важности за све грађане и грађанке и због тога је на држави обавеза и одговорност да те вредности очува и заштити.

Повереница је нагласила да је прошла година била пуна тешких тренутака за новинаре имајући у виду бројне нападе, претње и притисаке а посебно на друштвеним мрежама. Листа медијских слобода Репортера без граница за 2019. показује  прилично забрињавајуће податке а ако се томе дода и све лошији материјални положај  медијских професионалаца, који раде за плате које су на самом дну лествице, јасно је да се однос према новинарима и новинарству мора што пре унапредити, наглашава повереница.

Јанковић подсећа да су медији кључни канали за информисање и обликовање ставова јавног мњења због чега је професионално и одговорно информисање обавеза свих медија  уз стално унапређивање  стандарда извештавања који промовишу  толеранцију, равноправност и међусобно уважавање.

Print Friendly, PDF & Email
back to top