САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ НАЈАВЕ ИЗМЕНА ЗАКОНA О УПИСУ У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

Поводом најављених измена Закона о упису у матичне књиге рођених, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравља предлог Владе Републике Србије и ресорног Министарства државне управе и локалне самоуправе, јер ће тиме бити олакшана правна процедура за упис промене пола.

Јанковић наглашава да је у својим редовним Годишњим извештајима, Повереник за заштиту равноправности давао препоруку која се односила на унапређење правног положаја трансполних особа како би се омогућило да нови идентитет у потпуности интегришу у свој приватни и професионални живот, уз пуно поштовање права на приватност, и подсећа да је по овом основу институција претходих година добијала притужбе грађана и грађанки. На овај начин, испуњена је још једна од препорука Повереника, датих у циљу унапређења поштовања принципа равноправности.

Верујем да је ово део процеса који ће довести до стварног унапређења положаја трансполних и трансродних особа, и допринети даљој изградњи друштва у коме особе другачијих родних идентитета могу да уживају сва права и да равноправно буду део заједнице, закључила је повереница.

brankica kodeks
Print Friendly, PDF & Email
back to top