САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Важност толеранције и равноравности никада није више истицана него у последње време, док је у пракси нетолеранција присутна на свим нивоима рекла је поводом Међународног дана толеранције, 16. новембра повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и упозорила да то може имати дугорочне последице за цело друштво.
Време у којем живимо – нови модели комуникације, миграције и нови друштвени обрасци, утичу, поред осталог, и на схватање толеранције и на прихватање другог и другачијег. Не смемо заборавити да је толеранција равнотежа у разлици, подстакнута знањем, отвореношћу, комуникацијом и слободом мишљења, савести и уверења, као и да искључивање и маргинализација могу водити до фрустрација, непријатељстава и фанатизма, истакла је повереница.
Често смо сведоци да је етикетирање људи због политичке и друге припадности, порекла или презимена, постало свакодневица, а омаловажавање противника се намеће као стандарадан вокабулар многих јавних личности. Увреде на основу пола, салве сексистичких и мизогиних изјава тешко се могу избројати. То не одговара и не пристаје Србији, демократској земљи каква јесте и треба да буде. Наше највеће богатство су управо људи у свој својој различитости, људи који верују у будућност ове земље и који своју будућност везују за ову земљу. У тренутку када свакодневно слушамо о масовном одласку из земље нико не сме себи да дозволи да некога „тера и протерује“ или још горе, прети ликвидацијом. Државни функционери, политичари, као и они који имају амбиције да буду носиоци неких од најодговорнијих функција, али и сви учесници у јавном простору, треба да буду свесни одговорности за сваку изговорену реч, и такође морају бити свесни неопходности и значаја свих врста дијалога, рекла је Јанковић.
Учење толеранције почиње у нашим кућама, заједници, окружењу, односу са комшијама, а наставља се у школама, јер је први корак у спречавању нетолеранције – учење толеранцији, односно указивање на права и слободе која људи деле са другима. Тачно је да су у Србији неке ствари урађене, али исто тако је још пуно посла пред свима нама, закључила је повереница Јанковић.
Поводом Медјународног дана толеранције и дана институције Повереника за заштиту равноправности, у понедељак, 18. новембра биће одржана годишња конференција на којој ће бити представљено истраживање „Шта грађани и грађанке у Србији мисле о дискриминацији“ као и панел на тему „Где смо 10 година од доншења Закона о забрани дискриминације“. Биће уручене и годишње медијске награде Повереника као и награде за “Општине/град једнаких могућности“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top