Završen dvogodišnji projekat „Neka ravnopravnost postane stvarnost”

Povodom završetka projekta „Neka ravnopravnost postane stvarnost” Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kuća ljudskih prava i demokratije organizovale su završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati rada.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog učešća u projektu koji je doprinosi izgradnji tolerantnije i otvorenije Srbije, kao i nadu da će raličitosti ubuduće biti prepoznate kao bogatstvo i potencijal. Poverenica je navela da je broj pritužbi koje dobija institucija Poverenika konstantno povećava, a da je dugoročni cilj da ih bude što manje zbog toga što će naše društvo postati ravnopravnije. „Potrebno je da svi zajedno više radimo na tome”, rekla je poverenica Janković.

Predstavnica Kuće ljudskih prava i demokratije Vesna Petrović je istakla da Srbija ima zakone i mehanizme protiv dikriminacije, ali ono šta nema je kultura ljudskih prava. Zato je veoma bitno da mladi prepoznaju diskriminaciju i da promovišu kulturu koja poštuje toleranciju i različitosti. „Ne daj bože da smo svi isti”, navela je Vesna Petrović.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su najvažniji rezultati projekta „Neka ravnopravnost postane stvarnost”. Članovi i članice omladinskih organizacija iz Novog Pazara, Tutina, Preševa, Bujanovca i Subotice predstavili su rezultate svojih lokalnih kampanja koje se odnose na podizanje svesti zajednice o problemima diskriminacije manjinskih i marginalizovanih grupa, a realizovane su uz mentorsku podršku Poverenika i Kuće ljudskih prava i demokratije. Na skupu je premijerno prikazan i kratak dokumentarni film na temu diskriminacije nacionalnih i etničkih manjina u Srbiji iz perspektive srednjoškolaca iz različitih nacionalnih zajednica, ali i predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Film je nastao u okviru projekta, a potpisuje ga nagrađivani reditelj Stevan Filipović.

Dvogodišnji projekat, koji je uspešno realizovan uz podršku Kraljevine Norveške, značajno je doprineo borbi protiv diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti u Srbiji, kroz sprovođenje aktivnosti na lokalnom nivou, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, omladinskim grupama i organizacijama civilnog društva koje rade sa mladima.

Print Friendly, PDF & Email
back to top