Veliko stradanje srpskog naroda – brana antisemitizmu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvuje na Trećoj moskovskoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma “Zaštitimo budućnost” u organizaciji Ruskog-jevrejskog kongresa uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije. Na poziv organizatora, poverenica je učestvovala  „online“ na panelu “Borba protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma: globalni izazovi i novi trendovi” na kojem se složila sa ocenom da postoje velike opasnosti od narastajućeg antisemitizma i rasizma, ali je ukazala i na pozitivna iskustva Srbije, budući da je naša zemlja jedna od retkih koja ne deli globalni trend rasta antisemitizma. Jedan od glavnih razloga je veliko stradanje srpskog naroda  u oba svetska rata, zbog čega Srbija sa punim pravom baštini antifašističku tradiciju,  rekla je Janković.

Ne može se reći da je Srbija izolovano ostrvo, jer iako ne beleži rast antisemitizma, poslednjih godina postoje izolovani incidenti, zbog čega je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike  Srbije  izdao sedam upozorenje za javnost. Uglavnom se radilo o grafitima i iscrtavanju nacističkih simbola na javnim površinama, ali kao posebno nedopustivo izdvaja se poređenje doktora kriznog štaba sa nacističkim doktorom Mengelom.  Osuda institucije  veoma je važna,  jer na taj način  kao država i društvo pokazujemo nultu toleranciju na ovakve događaje – istakla je Brankica Janković. Ona je dodala da ni migrantska kriza nije doprinela rastu ksenofobičnog raspoloženja, uprkos pokušajima pojedinih manjih ekstremističkih udruženja da putem mreža ili samoorganizovanjem rašire strah. Ova kriza zapravo je primer kako odgovornom retorikom najviših državnih zvaničnika, delovanjem nadležnih oragana i osudom širenja lažnih vesti mogu  biti sprečene ovakve  štetne pojave zaključila je poverenica.

Govor mržnje na društvenim mrežama prepoznat je kao globalni problem sa kojim se suočavaju sve države i koji je “online” prostor pretvorio u “digitalno bojno polje”. Ključni  načini borbe su prevencija i obrazovanje. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu plasiranja obrzovnih sadržaja namenjenih mladima, koji sve manje koriste tradicionalne medije za informisanje, zaključili su učesnici konferencije među kojima su bili i Zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Veršinin, visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a Kairat Abdrakhmanov, potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, predsedavajuća komiteta za ravnopravnost i netoleranciju Evropskog parlamenta Petra Bajr  i drugi.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top