Upozorenje povodom naslovne strane dnevnog lista Alo

Dan nakon obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava javnost da, uprkos pomacima, pojedini slučajevi u medijima pokazuju da prema određenim društvenim grupama i dalјe postoji omalovažavajući i uvredlјiv odnos.

Poslednji primer je naslovna strana dnevnog lista „Alo“ koji je uz fotografiju obnažene žene objavio tekst poruke u kojoj joj je upućena pretnja smrću. Poverenica Janković oštro osuđuje ovakve krajnje neprimerene i senzacionalističke medijske objave i ističe da je, u konkretnom slučaju objavlјivanje slike obnažene žene uz tekst pretnje s jedne strane uznemirujuće, a sa druge se relativizuje pretnja nasilјem.

Objavlјujući fotografije obnaženih ženskih tela, ponekad uz ponižavajuće i seksističke poruke,  pojedini dnevni listovi u Srbiji zloupotreblјavaju žensko telo i diskriminišu sve žene, svodeći ih na puki objekat, vređajući njihovo lјudsko dostojanstvo i potencijalno ugrožavajući bezbednost.

Plasiranje ovakvih sadržaja u medijskom prostoru, utiče pre svega na decu i mlade, stvarajući kod njih društvene obrasce koji su zasnovani na stereotipima i diskriminatornim stavovima, što u pojedinim slučajevima dovodi do netrpelјivosti, sukoba i u krajnjem do vršnjačkog nasilјa, čemu smo svi bili svedoci prethodnih dana.

Poverenica poziva sve koji utiču na oblikovanje javnog života u Srbiji, među kojima mediji imaju jednu od najznačajnijih uloga, da poštuju i propise i profesionalne standarde, prekinu sa objavlјivanjem uvredlјivih i diskriminatornih sadržaja i poštuju dostojanstvo žena, dece i svih ostalih građana.

Print Friendly, PDF & Email
back to top