Upozorenje povodom uvredljivih komentara na mrežama na račun Marije Lukić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje seksističke, mizogine i krajnje uvredlјive komentare na račun Marije Lukić koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Sve uvrede izrečene na račun žene koja je prijavila višegodišnje seksualno uznemiravanje i zlostavlјanje, predstavlјaju grubu povredu njenog dostojanstva i stvaraju ponižavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, a u najširoj javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe, kreirajući sliku da je žrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo. Takođe, poverenica upozorava da je nedopustivo da se komentarisanjem privatnih fotografija, i Marija Lukić i bilo koja žena svodi na seksualni objekat degradiranjem, vređanjem i kvalifikovanjem  njenog izgleda.

Dodatna otežavajuća okolnost je što ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpele bilo koji vid seksualnog uznemiravanja, zlostavlјanja ili najdrastičnije – nasilјa, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti napad jer su se osmelile da se suprotstave nasilniku.

Janković podseća da Zakon o zabrani diskriminacije, pored ostalog, zabranjuje omalovažavanje i uznemiravanje u odnosu na pol, kao i podržavanje predrasuda i društvenih obrazaca koji su zasnovani na ideji podređenosti ili nadređenosti polova.

Poverenica očekuje da će u slučaju protiv doskorašnjeg predsednika opštine Brus, postupak biti što pre okončan i da će biti doneta presuda koja šalјe jasnu poruku da je svako krivično delo, bez obzira ko ga počini, kažnjivo i da se sankcioniše.

Print Friendly, PDF & Email
back to top