UPOZORENјE POVODOM POVREDE PRAVA DECE U MEDIJIMA

Poslednjih dana, ali i meseci, svedoci smo da mediji sve češće objavlјuju slučajeve zlostavlјanja i nasilјa nad decom i iznose njihove životne priče i lične ispovesti, gde se u jednom broju medijskih objava prelaze granice profesionalne etike i grubo krše prava deteta, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Objavlјivanjem informacija u kojima se stavlјaju inicijali, kao i fotografije kuća u kojima deca stanuju, posebno u manjim sredinama, ali i fotografija ili snimaka na kojima je, uprkos zamaglјenoj slici, moguće prepoznati dete, dovodi do povrede prava dece i mogu se ozbilјno ugroziti njihova sigurnost i trajno ostaviti štetne posledice na njihov razvoj i odrastanje.

Ukazivanje na štetne pojave i tragične slučajeve mora podrazumevati zaštitu prava svakog deteta, ali i svake žrtve. Poverenica Janković poziva medije da poštuju Ustav i zakone kada izveštavaju o konkretnim događajima čiji su akteri deca, i zaklјučuje da ne postoji nikakvo opravdanje za izveštavanje na neprimeren i senzacionalistički način.

Print Friendly, PDF & Email
back to top