Ulaganje u decu najbolјa investicija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković vodila je poslednju ministarsku sesiju na nacionalnoj konferenciji posvećenoj ranom razvoju deteta “Najbolјa investicija u budućnost nacije – razvoj dece najmlađeg uzrasta” u organizaciji UNICEF-a.

Izuzetno je dobra poruka da postoji puna saglasnost svih relevantnih društvenih aktera da je najveća društvena investicija ulaganje u decu u najranijem uzrastu, rekla je poverenica i dodala da je to najbolјi način borbe protiv socijalne isklјučenosti, siromaštva i diskriminacije dece.

Poverenica je sa učesnicima panela vodila razgovor o budućim planovima resornih ministarstava kako bi se ispunili cilјevi navedeni u Pozivu na akciju, razmenila iskustva o najvećim izazovima sa kojima se susreću i kako vide načine pobolјšanja intersektorske saradnje na lokalnom i nacionalnom nivou.

Zatvarajući sesiju, poverenica je podsetila na šest prioriteta za unapređenje društvene podrške deci u ranom uzrastu u Srbiji: podrška roditelјstvu, dostupno predškolsko vaspitanje i obrazovanje za svako dete, bezbedno detinjstvo, unapređenje zdravlјa dece, intervencije u ranom detinjstvu i politička i institucionalnu konsolidacija.

Na sesiji su učestvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Marija Viček.

Print Friendly, PDF & Email
back to top