U susret velikom evropskom kongresu „Živeti u susretu“ u Beogradu

Sedmi evropski kongres za osobe sa invaliditetom „Živeti u susretu“, čiji je jedan od pokrovitelјa Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, biće održan u Beogradu od 31. maja do 03. juna 2018. godine, najavlјeno je na konferenciji za štampu u Medija centru.

Posle najvećih centralnoevropskih prestonica poput Berlina, Brisela, Beča i Praga, Beograd  je izabran kao grad koji je dostigao zavidan nivo u pogledu poštovanja prava osoba sa invaliditetom  zbog čega će, prvi put u istoriji, biti domaćin ovakvog događaja. Ove godine, kongres će u Beogradu okupiti više stotina  učesnika iz 11 zemalјa – Nemačke, Švajcarske, Austrije, Italije, Belgije, Holandije, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Slovenije i Srbije.

Poverenica za za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da su znanje, međusobno razumevanje, umrežavanje i kontinuirano otklanjanje svih prepreka za osobe sa invaliditetom  klјučni za unapređenje njihovog položaja kao i da je  kongres ovakvog nivoa prilika da budemo u toku sa svim evropskim standardima za unapređenje   položaja osoba sa invaliditetom. Poverenica je rekla da je to i prilika za promociju Beograda i Srbije i predstavlјanje naše kulturne baštine gostima iz Evrope.

Najavlјeno je da će u  okviru kongresa  biti održan i panel “Inkluzija na tržištu rada – gde je zapelo?” na kojem će se govoriti o problemima i perspektivama zapošlјavanja osoba sa invaliditetom u Srbiji. Panel će biti otvoren za javnost i održaće se u petak, 01. juna od 14 časova u hotelu Crowne Plaza.

Na konferenciji za štampu govorili su i Tomas Kraus, osnivač Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom „Živeti u susretu“ i Dejan Kozić, direktor Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top