Sastanak poverenice sa Komesarom za ljudska prava Saveta Evrope

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa Komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnijeksom o stanju u oblasti poštovanja ljudskih prava i unapređenja ravnopravnosti.

Teme razgovora bile su uloga i nadležnosti nezavisnih institucija u zaštiti ljudskih prava, kao i planirane aktivnosti usmerene na poboljšanje položaja najosetljivijih društvenih grupa. Poverenica i komesar saglasili su se da je inkluzija romske dece i dece sa invaliditetom u obrazovni sistem veliki izazov za društvo, te je neophodno uložiti dodatne napore za prevazilaženje barijera, a jedan od načina je i obezbeđivanje personalnih asistenata deci kojoj je to neophodno.

Poverenica Janković predstavila je komesaru  Muižnijeksu rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u domenu postupanja po pritužbama, pokretanja strateških parnica, preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i upozorenja za javnost i upoznala ga sa najvažnijim planovima institucije za predstojeći period.

Komesar Muižnijeks je izrazio punu podršku instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kako bi se diskriminacije što efikasnije suzbijala, a svi građani i građanke uživali jednaka prava.

Sastanku su prisustvovali i zamenik direktora Komesara za ljudska prava Saveta Evrope Ozgur Derman, zamenica šefa misije Saveta Evrope Irina Sahakijan Veter, savetnica Komesara za ljudska prava Saveta Evrope Erliha Bičakčić i pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Mirjana Kecman.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/sastanak-poverenice-sa-komesarom-za-ljudska-prava-saveta-evrope">
back to top