SASTANAK POVERENICE I GENERALNE SEKRETARKE OEBS-A

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Helgom Šmit sa kojom je razgovarala o značaju ravnopravnosti kao temelju svakog demokratskog društva. Posebno je bilo reči o rodnoj ravnopravnosti u oblasti bezbednosti sa akcentom na ljudsku dimenziju i o ulozi žena u aktuelnoj zdravstvenoj situaciji izazvane pandemijom.

Janković je istakla važnost podrške OEBS-a i naglasila aktivnosti koje institucija preduzima na polju zaštite i unapređenja ravnopravnosti, među kojima je regionalna saradnja tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope, zatim brojne obuke i seminari sa policijskim službenicima, sudijama, novinarima, kao i Godišnja medijska nagrada za toleranciju koju zajednički dodeljuju poverenica i OEBS.

Generalna sekretarka Šmit je pružila punu podršku daljem radu poverenici i istakla veoma dobru saradnju sa institucijom koja daje veliki doprinos daljoj izgradnji društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i principa jednakosti.

Janković i Šmit su se saglasile i da je potrebno nastaviti intenzivno uključivanje pitanja rodne ravnopravnosti u  sve segmente društvenog života i osnaživanje žena u svim oblastima.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top