Saopštenje povodom posete poverenice Hrvatskoj i BiH

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je u regionalnoj poseti institucijama Bosne i Hercegovine i Hrvatske nadležnim za zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji. Nakon poseta Zagrebu i Banjaluci, dogovoreno je intenziviranje saradnje, a izražena je potreba i postignuta saglasnost o održavanju godišnjih regionalnih tematskih foruma.

Tokom sastanka poverenice Janković i ombudsmana BiH Ljubinka Mitrovića, bilo je reči o intenziviranju saradnje kroz razmenu iskustava, organizovanju zajedničkih skupova u cilju promovisanja tolerancije, kao i o postupku izmene Zakona o zabrani diskriminacije BIH koji je u toku.

U nastavku radne posete, poverenica Janković u Zagrebu se sastala sa pravobraniteljicom za osobe sa invaliditetom Ankom Slonjšak i pravobraniteljicom za rodnu ravnopravnost Višnjom Ljubičić. Teme sastanka odnosile su se na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i unapređivanje njihovog društvenog statusa, kao i na položaj žena, u Hrvatskoj i Srbiji. Poverenica je razgovarala i sa zamenicom pučke pravobraniteljice Tenom Šimonović Ainvalter o rasprostranjenosti diskriminacije u regionu, kao i izazovima i zaštiti manjinskih, ugroženih i marginalizovanih grupa.

Print Friendly, PDF & Email
back to top