Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da je svaka diskriminacija, pa i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, zabranjena zakonom i da ne sme biti tolerisana.

Poverenica ističe da da su homofobija i transfobija i dalјe prisutne u našem društvu, što značajno utiče na kvalitet života pripadnika LGBT populacije i transrodnih osoba. Zaštita lične bezbednosti i efikasna borba protiv nasilјa, zaštita od diskriminacije na radnom mestu i poštovanje dostojanstva u javnom prostoru predstavlјaju najveće izazove na putu ostvarivanja prava na jednakost LGBT osoba i smetnju za njihovo ravnopravno uklјučivanje u društvene tokove. Kada je reč o trans rodnim osobama otvara se pitanje izdavanja ličnih dokumenata, odnosno zakonskog priznanja rodnog identiteta, naglašava poverenica Janković.

Iako je iz godine u godinu vidlјiv napredak u ostvarivanju prava LGBT osoba, poverenica apeluje na medije da ne prenose diskriminatorne stavove i govor mržnje prema ovoj društvenoj grupi i da izveštavaju bez senzacionalizma, poštujući etičke standarde i Kodeks novinara Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top