Saopštenje poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković povodom Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da transrodne osobe i pripadnici i pripadnice LGBT populacije ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije. Transfobija i homofobija su i dalјe prisutni u našem društvu, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT osobe suočavaju, ukazuje poverenica napominjući da su oni deo našeg društva i da ne možemo ignorisati njih i njihova prava.

Zabrinjavajuće je to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalјe iznose uvredlјive i omalovažavajuće stavove kojima nastavlјaju da podržavaju predrasude prema LGBT zajednici, naglašava poverenica.

Janković ističe da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti sa dalјom implementacijom propisa i unapređenjem položaja ovih društvenih grupa. Ona napominje da  broj pritužbi koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT populacije da prijavlјuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, zaklјučuje Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top