SAOPŠTENјE ZA JAVNOST

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije Međunarodni dan ponosa, napominjući da je ovaj dan prilika da se široj javnosti skrene pažnja na potrebu dalјeg unapređenja njihovog položaja. Ona je istakla da zakonom pre svega treba urediti niz preostalih pitanja u vezi sa promenom pola i regulisanjem istopolnih partnerstava, kao i da se mora nastaviti sa senzibilizacijom zaposlenih u državnim organima i zdravstvu za rad sa LGBT osobama.

Poverenica je ukazala da u našem društvu i dalјe postoje socijalna distanca, govor mržnje, uvredlјivi, ponižavajući, pa čak i nasilni odnos prema LGBT osobama,  što obeshrabruje pojedince da se obrate institucijama za zaštitu.  To potvrđuju i podaci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji pokazuju da pritužbe zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i dalјe u najvećoj meri podnose organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba.

Naglašavajući da osnovna lјudska prava ne smeju da budu nikome uskraćena, poverenica Janković je ističe da je potrebno da svi nadležni kontinuirano preduzimaju mere i adekvatno reaguju na kršenja prava,  kako bi LGBT osobama bilo omogućeno da vode dostojanstven život, ravnopravni sa svim građanima i građankama Srbije.

Poverenica i zaposleni u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti učestvovaće u subotu u šetnji Parada Ponosa Srbije, čime će i simbolično pružiti podršku pripadnicima i pripadnicama LGBT zajednice.

Print Friendly, PDF & Email
back to top