SAOPŠTENјE POVODOM SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala  je Svetski dan slobode medija svim novinarima i novinarkama u Srbiji  ističući da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedna od osnovnih vrednosti svakog demokratskog društva. Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena jer je od izuzetne važnosti za sve građane i građanke i zbog toga je na državi obaveza i odgovornost da te vrednosti očuva i zaštiti.

Poverenica je naglasila da je prošla godina bila puna teških trenutaka za novinare imajući u vidu brojne napade, pretnje i pritisake a posebno na društvenim mrežama. Lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. pokazuje  prilično zabrinjavajuće podatke a ako se tome doda i sve lošiji materijalni položaj  medijskih profesionalaca, koji rade za plate koje su na samom dnu lestvice, jasno je da se odnos prema novinarima i novinarstvu mora što pre unaprediti, naglašava poverenica.

Janković podseća da su mediji klјučni kanali za informisanje i oblikovanje stavova javnog mnjenja zbog čega je profesionalno i odgovorno informisanje obaveza svih medija  uz stalno unapređivanje  standarda izveštavanja koji promovišu  toleranciju, ravnopravnost i međusobno uvažavanje.

Print Friendly, PDF & Email
back to top