SAOPŠTENјE POVODOM PREPORUKA EVROPSKE KOMISIJE KOJA SE ODNOSE NA INSTITUCIJE ZA RAVNOPRAVNOST

Evropska komisija usvojila je Preporuke o standardima za tela za ravnopravnost kako bi osigurala nezavisnost i unapredila efikasnost nacionalnih tela za ravnopravnost. Ovom Preporukom određuju se  standardi koji se odnose na mandat institucija za ravnopravnost,  uključujući resurse i odgovarajuća ovlašćenja.

Nacionalna tela za ravnopravnost centralni su element institucionalnog sistema za zaštitu ravnopravnosti. To su javne institucije osnovane  širom Evrope u skladu sa zakonodavstvom EU radi promovisanja ravnopravnosti i borbe protiv diskriminacije i predstavlјaju prvo mesto na koje dolaze žrtve diskriminacije.

„Diskriminaciji nema mesta u Evropskoj uniji, zbog čega je neophodno obezbediti nezavisnost nacionalnim telima za ravnopravnost, jer upravo oni predstavlјaju čuvare pravde i jednakih mogućnosti za sve građane i građanke“, izjavila je evropska komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova. Prema njenim rečima, ravnopravnost i načelo nediskriminacije su klјučne vrednosti Evropske unije i od vitalnog su značaja za razvoj svakog društva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je donošenje ove Preporuke i ocenila da to predstavlјa snažnu osnovu za još efikasniji rad institucije, ali i važan korak u cilјu sveobuhvatne zaštite od diskriminacije svih građana i građanki Srbije i unapređenja ravnopravnosti u našem društvu.

Donošenje preporuka Evropske komisije predstalјa priznanje značaju rada tela za raravnopravnost i garanciju da mogu nastaviti da rade na unapređenju ravnopravnosti evropskih društava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top