SAOPŠTENјE POVODOM NAJAVE IZMENA ZAKONA O UPISU U MATIČNE KNјIGE ROĐENIH

Povodom najavlјenih izmena Zakona o upisu u matične knjige rođenih, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravlјa predlog Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, jer će time biti olakšana pravna procedura za upis promene pola.

Janković naglašava da je u svojim redovnim Godišnjim izveštajima, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti davao preporuku koja se odnosila na unapređenje pravnog položaja transpolnih osoba kako bi se omogućilo da novi identitet u potpunosti integrišu u svoj privatni i profesionalni život, uz puno poštovanje prava na privatnost, i podseća da je po ovom osnovu institucija prethodih godina dobijala pritužbe građana i građanki. Na ovaj način, ispunjena je još jedna od preporuka Poverenika, datih u cilјu unapređenja poštovanja principa ravnopravnosti.

Verujem da je ovo deo procesa koji će dovesti do stvarnog unapređenja položaja transpolnih i transrodnih osoba, i doprineti dalјoj izgradnji društva u kome osobe drugačijih rodnih identiteta mogu da uživaju sva prava i da ravnopravno budu deo zajednice, zaklјučila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top