SAOPŠTENјE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA TOLERANCIJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, podsećajući da  su ravnopravnost i tolerancija univerzalne vrednosti koje neguje svako demokratsko društvo.

„Nijedan propis nije dovolјan da bi bila postignuta puna ravnopravnost, već je neophodno da svako od nas razume značaj tolerancije, da može da prepozna diskriminaciju i da zna kako da se protiv nje bori. U vremenima različitih izazova, čini se da je veliki broj građana i građanki izložen diskriminaciji. Međutim, ne smeju se zaboraviti pripadnici i pripadnice osetlјivih društvenih grupa koji su više izloženi diskriminaciji i teže ostvaruju neka od osnovnih lјudskih prava. Zbog toga je od izuzetne važnosti da svi zajedno radimo na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kome svako ima pravo na dostojanstven život i jednake šanse za razvoj sopstvenih potencijala i mogućnosti u svim oblastima društvenog života, bez obzira na njegova ili njena lična svojstva“, poručila je poverenica.

Međunarodni dan tolerancije, Poverenik kao centralna državna institucija za zaštitu ravnopravnosti, obeležava kao svoj dan, i posvetio ga je unapređenju rodne ravnopravnosti, te je na redovnoj godišnjoj konferenciji predstavio rezultate analize podataka o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou u Srbiji, koji će biti polazna osnova za dalјe praćenje stanja i napretka u pogledu primene principa ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top