SAOPŠTENјE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PORODICE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita Međunarodni dan porodice svim građanima i građankama Srbije, napominjući da se porodica u današnje vreme suočava sa brojnim izazovima i nerazumevanjima, što pokazuje i broj pritužbi Povereniku po osnovu bračnog i porodičnog statusa.

Porodice u kojima žive osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom su višestruko ugrožene i neretko prepuštene same sebi, što može da dovede do siromaštva i izolacije. Nedostatak različitih servisa kako za najmlađe tako i za starije, dovodi do toga da su radno sposobni članovi porodice često „razapeti“ između radnih i porodičnih obaveza, što utiče ne samo na kvalitet njihovog života, već i na opšte stanje u društvu, pogotovo ako se radi o samohranim majkama i očevima, i onima koji brinu o nekom članu porodice. Dostupnost i efikasnost svih ustanova u sistemu obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i adekvatne i raznovrsne usluge u zajednici, značajno doprinose pobolјšanju kvaliteta života mnogih porodica, kao i bolјem usklađivanju rada, roditelјstva i porodičnih obaveza, ističe poverenica.

Poseban problem predstavlјaju siromaštvo i porodično nasilјe koji ugrožavaju najosetlјivije članove, kao što su deca, žene i stariji. Neophodno je raditi na unapređenju podrške porodici i njenom jačanju, a posebno na prevenciji nasilјa u porodici, uz istovremenu izgradnju kulture nenasilјa i tolerancije, pre svega kod mladih, zaklјučuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top