SAOPŠTENјE

Povodom tekstova u medijima o višegodišnjem vršnjačkom nasilјu nad 13-godišnjim dečakom iz Bačke Topole, ali i problemima sa kojima se susreće cela njegova porodica, koju čine samohrana majka i troje maloletne dece od kojih jedno živi sa Daunovim sindromom, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apeluje na sve nadležne institucije, od ministarstava do lokalne samouprave, da odmah preduzmu sve raspoložive mere kako bi njenim članovima pružile zaštitu i obezbedile adekvatne uslove za život.

 

„Ne ulazeći u odluku tužilaštva povodom nasilјa koje je dečak pretrpeo od učenika škole koju pohađa, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju je očigledno da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Stigmatizacija i isklјučivanje dece zbog njihovog imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva može dovesti do ozbilјnog problema u njihovom dalјem odrastanju, razvoju i socijalizaciji“, navodi poverenica Janković. Ona ističe da su pritužbe zbog diskriminacije po osnovu imovnog stanja vrlo retke i da u takvim slučajevima naročito treba podržati one koji je prijavlјuju.

 

Poverenica upozorava kako se može zaklјučiti da su i drugi članovi porodice izloženi diskriminaciji, jer majka dečaka, koja je i sama godinama bila u invalidskim kolicima, navodi da je sprečena da radi zato što brine o devetogodišnjem sinu koji živi sa Daunovim sindromom. Kako kaže majka, on ne može sam da hoda, a ne ide u školu jer opština nije u mogućnosti da mu obezbedi prevoz do Subotice gde se nalazi škole za decu sa smetnjama u razvoju, iako je po zakonu obavezna da to uradi.

 

Ocenjujući da je nedopustivo da pojedinci i porodice, poput ove nezaposlene samohrane majke i njeno troje dece, nemaju adekvatnu podršku, Janković naglašava da je u ovom slučaju sistem zakazao i da kao društvo moramo mnogo više uraditi kako bi se popravio položaj naugroženijih, jer siromaštvo ne sme biti osnov za diskriminaciju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top