Poverenica o ljudskim pravima sa članovima Saveta Evrope

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je kao uvodničarka na sastanku pred članovima Komiteta za ravnopravnost i antidiskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o ulozi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, kao i o prioritetima za naredni period, koji je u Beogradu organizovan pod pokrovitelјstvom Skupštine Srbije.

Predstavlјajući rad institucije i izazove u pogledu ravnopravnosti ona je naročito ukazala na govor mržnje sa kojim se suočava naša država, ali i sve države regiona i Evrope, navodeći da zabrinjava to što neki pojedinci ne vide svoju odgovornost i objavlјuju stavove koji su otvoreno diskriminatorni i suprotni principu ravnopravnosti. Ona je istakla da posebno zabrinjava ovakav govor na društvenim mrežama.

Govoreći o brojnim aktivnostima koje institucija sprovodi kao veoma važno, a zahvalјujući iskustvu koje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ima u vođenju tzv. strateških parnica,  navela je da Povernik za zaštitu ravnopravnosti postao deo tima EKVINET koji će učestvovati u postupcima  pred Evropskim sudom za lјudska prava u svojstvu umešača.

Poverenica Janković je podsetila da je pre tri godine inicirala stvaranje Regionalnog foruma tela za ravnopravnost navodeći to kao dobar primer za unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Govoreći o izazovima ona je rekla da se institucije za ravnopravnost ponekad osećaju, kao usamlјeni čuvari pravde koji stalno upozoravaju, ali to je uloga od koje ne treba zazirati, naprotiv, pravda u svojoj suštini upravo temelјi ravnopravnost kao jednu od klјučnih vrednosti. Zbog toga, prema njenim rečima, Poverenik nastavlјa svoju misiju u zaštiti  baš svakog pojedinca i svih naših građana.

Kada je reč prioritetima u narednom periodu, Janković je rekla da će to biti otklanjanje različitih barijera zbog kojih se dešava diskriminacija svih društvenih grupa, kroz inicijative za izmene zakona, opšte preporuke, naravno pojedinačna mišlјenja i sve  druge raspoložive mere.

Poverenica je na kraju odgovorila i na brojna pitanja članova Komitet za ravnopravnost i antidiskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Print Friendly, PDF & Email
back to top